Yoksa AirFryer’imiz bizi gözetliyor mu!

Çin Patates Kızartma Makineleri: Gizlice Gözetleniyor Muyuz?

İngiliz medyasında üç model Çin patates kızartma makinesinin sahiplerini gözetleyebileceğine dair iddialar yayınlandı. Her gün kullandığımız ev cihazları gerçekten bizi dinliyor ve izliyor mu? Kendimizi bundan nasıl koruyabiliriz? Bilgi teknolojisi ve siber güvenlik uzmanı bundan bahsediyor.

Komplo Teorileri Doğru Mu?

“İngiliz medyasının iddiası bir bakıma doğru. Bütün bunlar bir nevi komplo teorisi gibi görünse de teknik olarak özellikle internet bağlantısı olan veya bazı bölgelerde başka cihazlara bağlanan akıllı ev cihazlarıyla bu tür şeyler mümkün.” Jančić, başka bir şekilde ya da bu cihaza eşlik eden bir uygulamaya sahip olduklarını (üzerindeki verileri işler ve bu verileri işlenmek üzere üreticiye gönderir),” diyor.

Bütün bunlar, ister üreticiden, ister kullanıcıya veya üreticinin kendisine saldıran kişiden olsun, verilerimizin izin vermediğimiz bir şekilde kötüye kullanılabileceği olasılıklarından biri demek. Öte yandan, Avrupa Birliğinde kullanıcılara, verilerinin yalnızca kullanıcı hizmetlerinin iyileştirilmesi için kullanılacağına ve üçüncü bir tarafa yetkisiz satış veya pazarlama amacıyla kullanılmayacağına dair garanti veren bir GDPR düzenlemesi var.

“Alexa Home” veya akıllı TV’ler gibi cihazlarda aktif mikrofonlar bulunur. Dahili aktif mikrofona sahip olan ve kullanıcının komutunu aynı anda dinleyip tepki verebilen herhangi bir cihaz, bu gibi durumlarda potansiyel bir risk oluşturmaktadır.

Yapay zeka söz konusu olduğunda Jančić, bunun kötüye kullanım amacıyla kullanılabileceğini ancak aynı zamanda gelişmiş koruma ve sistemlerdeki kusurların tanınması için de kullanıldığını söylüyor. Yani yapay zeka (AI) olumsuz yönde kullanılabileceği gibi, kullanıcı verilerini ek olarak korumak için iyi şeyler için de kullanılabilir ve her şey kullanım şekline bağlıdır.

Akıllı Cihazlarda Güvenlik Endişesi: Ne Yapmalıyız?

İngiltere’de iletişim, ağ oluşturma ve veri koruma alanlarında yasaları uygulamakla görevli bir kurum olan Bilgi Komiserliği (ICO), testlerin “sadece veri koruma beklentilerini değil, tüketici beklentilerini de karşılamadığını” söyledi. ICO, akıllı cihazlar üreticileri için yeni bir kılavuz hazırlıyor. Bu kılavuz 2025’in bahar aylarında yayımlanacak. Kılavuzda akıllı cihazları kullananları korumak için ne yapılması gerektiğine dair bilgiler de yer alacak.

Which? dergisinin editörü Harry Rose, yapay zekâ destekli ürünlerin şeffaf olmadan veri topladıklarını iddia etti.

Xiomi, konu hakkında Which?’e verdiği yanıtta, kullanıcıların gizliliğine saygı gösterdiklerini vurguladı ve “Kişisel bilgileri üçüncü taraflara satmıyoruz” dedi. Yorum için Aigostar’a da başvuruldu ancak yanıt alınmadı.

Sadece AirFryer’lar ya da robot süpürgeler değil, akıllı televizyonlarımız, kameralı kapı zilleri ve evde kullandığımız pek çok teknolojik alet internete bağlı olarak çalışıyor.

Related Posts

Küresel kriz kapıyı çaldı bile!

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonunun (UNFPA) “Gerçek Doğurganlık Krizi” başlığıyla yayımladığı “2025 Dünya Nüfusunun Durumu Raporu”na göre, dünya genelinde büyük oranda kadın ve erkek, istenen sayıda çocuk sahibi olma hedeflerine ulaşamıyor. UNFPA ve …

Her şey Bahçeli’nin uzattığı el ile başladı: 1 Ekim’den 11 Temmuz’a “yeni çözüm sürecinde” neler yaşandı?

Her şey Bahçeli’nin uzattığı el ile başladı: 1 Ekim’den 11 Temmuz’a “yeni çözüm sürecinde” neler yaşandı?

İmamoğlu’nu ziyaret eden Ümit Özdağ: Ekrem Başkan’ın bir çağrısı var

İmamoğlu’nu ziyaret eden Ümit Özdağ: Ekrem Başkan’ın bir çağrısı var

Keloğlan’ın nereli olduğu ortaya çıktı!

Efsane eşeği Karakaçan ile gezen Keloğlan’ın nereli olduğu ortaya çıktı.

Ev değil yılan yuvası, korkudan uyku uyuyamıyorlar: ’15 yıldır yılanlarla yaşıyoruz’

Yüksekova ilçesine 15 kilometre uzaklıktaki Bataklı köyünde tek katlı kerpiç evde yaşayan 4 kişilik Erci ailesi, her yıl olduğu gibi bu yıl da havaların ısınması ile ortaya çıkan yılanlar nedeniyle kabus dolu günler geçiriyor. Latife ve Tahir Erci …

Trump, Brezilya’ya yüzde 50 gümrük vergisi getirdi

ABD Başkanı Donald Trump, Brezilya’dan yapılan ithalata yüzde 50 oranında gümrük vergisi getirdiğini açıkladı. Kararın gerekçesi olarak Jair Bolsonaro’ya yönelik süren dava ve iki ülke arasındaki adaletsiz ticaret ilişkisi gösterildi.