Yapay zeka rekabeti kızışıyor: ‘DeepSeek’in geliştirilmesinde ChatGPT kullanıldı’

OpenAI, DeepSeek Chatbotunda ChatGpt Yapay Zeka Modeli Kullanımını İddia Ediyor

Yapay zeka şirketi OpenAI, Çinli rakibi DeepSeek’in chatbotunu geliştirmek için ChatGpt’nin yapay zeka modelini kullandığına dair kanıtlar bulunduğunu iddia etti. Bloomberg’in konuyla ilgili bilgi sahibi kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Microsoft’un güvenlik ekibi, DeepSeek ile bağlantılı olduğundan şüphelenilen kişilerin OpenAI’ın uygulama programlama arayüzü (API) aracılığıyla önemli miktarda veri elde ettiğini tespit etti.

Lisanslı geliştiricilerin kullanımına açık olan bu API, OpenAI’ın yapay zeka modellerini kendi uygulamalarına entegre etmelerine ve bunları geliştirmelerine olanak tanıyor. Microsoft, OpenAI’nin hizmet şartlarını ihlal edebilecek ya da veri erişim kısıtlamalarını aşmaya yönelik bir ihlal hakkında şirketi bilgilendirdi.

OpenAI, Financial Times’a yaptığı açıklamada, DeepSeek’in ChatGpt’yi kullandığından şüphelenilen bazı kanıtlara ulaşıldığını doğruladı. Beyaz Saray’ın kripto ve yapay zeka danışmanı David Sacks da yaptığı açıklamada, “DeepSeek’in burada yaptığı şeyin, OpenAI modellerinden bilgi almak olduğuna dair önemli kanıtlar var ve OpenAI’ın bundan pek memnun olduğunu sanmıyorum” ifadelerini kullandı.

DeepSeek ve Yeni Modeli DeepSeek-R1

Çin’de High-Flyer Capital Management fonunun desteklediği DeepSeek, diğer yapay zeka şirketlerine kıyasla düşük maliyetle ve az sayıda çip kullanarak geliştirdiği açık kaynaklı yeni modeli DeepSeek-R1’i, 20 Ocak’ta piyasaya sürmüştü. Dünya çapında kısa sürede yoğun şekilde kullanılmaya başlanan yapay zeka modeli, uygulama mağazalarında ABD merkezli ChatGPT’yi de geride bırakarak, en fazla indirilen yapay zeka uygulaması olmuştu.

Çinli şirketin düşük maliyetli bir yapay zeka modeli çıkarması, başta ABD olmak üzere Batılı şirketlerin sektördeki hakimiyetine ve bu alanda yaptığı büyük harcamalara ilişkin şüpheleri artırırken, küresel piyasalarda teknoloji hisseleri öncülüğünde satış baskısına yol açmıştı.

(ANADOLU AJANSI)

Related Posts

Bilim insanlarının izlediği bu dört asteroitin Dünya’ya çarpma olasılığı var mı?

Asteroitleri muhtemelen sadece bilimkurgu filmi izlerken veya haberlerde Dünya’ya çarpabileceği söylendiğinde düşünüyoruz. Ancak bazı kurum ve gözlemevlerinin onları sürekli izlemesinin bir nedeni var.

Polonyalı, Macar ve Hint astronotlar uzay yolculuklarına başladı

Polonya, Macaristan ve Hindistan vatandaşı üç astronot, ABD’nin en deneyimli astronotlarından Peggy Whitson ile Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) doğru yola çıktı.

Ticaret Bakanlığı duyurdu: Yetki belgesiz araç satanlara 72 milyon TL ceza

Ticaret Bakanlığı, bu yıl yetki belgesiz ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretinde bulunduğu tespit edilen 101 gerçek ve tüzel kişi hakkında yaklaşık 72 milyon lira idari para cezası uyguladı.

Nintendo Switch’e iOS yüklendi! Sonuç hüsran

Bir kişi iOS işletim sistemini Nintendo Switch’te çalıştırmayı denedi.

Beyin hayal ile gerçek arasındaki farkı böyle anlıyormuş

İnsan beyni, hayal ile gerçeği ayırt etme konusunda şaşırtıcı derecede basit bir mekanizmaya sahip olabilir. Neuron dergisinde 5 Haziran’da yayımlanan bir çalışmaya göre, beynin belirli bir bölgesindeki aktivite düzeyleri, bir şeyin gerçek olup olmadığını düşünmemizi sağlıyor — bunu gerçekten görüp görmediğimizden bağımsız olarak.

Sessiz Devrim Paralimpik Yolculuk Konferansı Adana’da gerçekleşti

Adana’da “Sessiz Devrim Paralimpik Yolculuk Konferansı” vali Yavuz Selim Köşger’in katılımıyla gerçekleşti. Engellerin bedenlerde değil, zihinlerde ve gönüllerde olduğunu ifade eden Köşger, “Zihninizdeki, gönlünüzdeki engeli kaldırdığınız zaman dünyada erişemeyeceğiniz başarı yok.” dedi.