Video Oyunlarının İnsan Beyni Üzerindeki Etkilerini Öğrenince Ağzınız Açık Kalacak! (Olumlu Tarafları da Var)

“Bu oyunları nasıl oynayabiliriz?” diye sorduğunuzu duyar gibiyiz. Ama bu oyunlar aslında çeşitli açılardan oldukça faydalı olabilir.

Haydi, gelin bu oyunların artılarına ve eksilerine birlikte bakalım.

Düzenli olarak video oyunları oynayanlar ile oynamayanlar arasında beyin yapılarında belirgin farklılıklar gözlemlenmektedir.

Video oyunları aslında ince motor beceri kontrolü, anı oluşturma ve stratejik planlama gibi alanlardaki beyin hacmini artırabilir, beklenenden farklı olarak. Ayrıca, beyin hasarına bağlı çeşitli bozuklukların tedavisinde potansiyel bir terapötik rol oynayabilir.

Max Planck İnsan Gelişimi Enstitüsü ve Charité Tıp Üniversitesi’nde yapılan araştırmaya göre, Super Mario 64 gibi gerçek zamanlı strateji oyunları oynamak, beynin gri maddesini artırabilir.

Bu gri madde, serebral korteks olarak da bilinen beynin dış tabakasıdır. Beynin sağ hipokampusunda, sağ prefrontal kortekste ve serebellumda strateji türü oyunlar oynayanlarda gri madde artışı gözlemlenir.

Prefrontal korteks, beynin ön lobunda bulunur ve problem çözme, karar verme, kas hareketlerini idare etme, planlama ve dürtü kontrolü gibi işlevlere sahiptir.

Serebellum, verileri işlemek için neredeyse yüz milyon nörondan oluşur. Ayrıca, ince motor koordinasyonunu, dengeyi ve kas kontrolünü destekleyerek beyne yardımcı olur. Yani gri madde artışları, beynin belirli bölgelerindeki bilişsel işlevleri iyileştirir.

Ayrıca video oyunları oynamak, görsel dikkati artırabilir ve yaşlanmanın olumsuz etkilerini tersine çevirebilir. Video oyunları sadece gençler ve çocuklar için değil, aynı zamanda yaşlıların bilişsel fonksiyonlarını iyileştirebilir, hafızayı güçlendirerek odaklanmayı artırabilir.

Tabii ki, video oyunlarının olumlu yönlerinin yanı sıra olumsuz yönleri de vardır.

Örneğin, Review of General Psychology dergisinde yapılan bir çalışma, şiddet içerikli video oyunlarının bazı gençleri daha saldırgan hale getirebileceğini gösteriyor. Ayrıca, depresyon, düşüncesizlik ve kurallara uymama eğiliminde olan gençler, diğerlerine göre şiddet içeren oyunlardan daha fazla etkilenebilirler.

Bazı araştırmalar, saldırganlığın çoğu oyuncu için şiddet içeren içerikle değil, başarısızlık ve hayal kırıklığı hisleriyle ilişkili olduğunu ileri sürüyor.

Özetle, video oyunları beklenmedik kapılar açabilir ya da kapatabilir. Yine de, bu oyunların hem olumlu hem de olumsuz yanları olduğunu söyleyebiliriz. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Kaynaklar: Thought Co., Brain Facts

İlginizi Çekebilir:

Related Posts

Bilim insanlarının izlediği bu dört asteroitin Dünya’ya çarpma olasılığı var mı?

Asteroitleri muhtemelen sadece bilimkurgu filmi izlerken veya haberlerde Dünya’ya çarpabileceği söylendiğinde düşünüyoruz. Ancak bazı kurum ve gözlemevlerinin onları sürekli izlemesinin bir nedeni var.

Polonyalı, Macar ve Hint astronotlar uzay yolculuklarına başladı

Polonya, Macaristan ve Hindistan vatandaşı üç astronot, ABD’nin en deneyimli astronotlarından Peggy Whitson ile Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) doğru yola çıktı.

Ticaret Bakanlığı duyurdu: Yetki belgesiz araç satanlara 72 milyon TL ceza

Ticaret Bakanlığı, bu yıl yetki belgesiz ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretinde bulunduğu tespit edilen 101 gerçek ve tüzel kişi hakkında yaklaşık 72 milyon lira idari para cezası uyguladı.

Nintendo Switch’e iOS yüklendi! Sonuç hüsran

Bir kişi iOS işletim sistemini Nintendo Switch’te çalıştırmayı denedi.

Beyin hayal ile gerçek arasındaki farkı böyle anlıyormuş

İnsan beyni, hayal ile gerçeği ayırt etme konusunda şaşırtıcı derecede basit bir mekanizmaya sahip olabilir. Neuron dergisinde 5 Haziran’da yayımlanan bir çalışmaya göre, beynin belirli bir bölgesindeki aktivite düzeyleri, bir şeyin gerçek olup olmadığını düşünmemizi sağlıyor — bunu gerçekten görüp görmediğimizden bağımsız olarak.

Sessiz Devrim Paralimpik Yolculuk Konferansı Adana’da gerçekleşti

Adana’da “Sessiz Devrim Paralimpik Yolculuk Konferansı” vali Yavuz Selim Köşger’in katılımıyla gerçekleşti. Engellerin bedenlerde değil, zihinlerde ve gönüllerde olduğunu ifade eden Köşger, “Zihninizdeki, gönlünüzdeki engeli kaldırdığınız zaman dünyada erişemeyeceğiniz başarı yok.” dedi.