Muhalefetin Anayasa endişesi: Komisyonun Anayasa ile ilişkisi olmadığı ilan edilsin

Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, Siyasi Partilerle Kürt Sorunu Komisyonunu Görüştü

Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, Kürt sorununun çözümü için planlanan komisyonu siyasi partilerin grup başkanları ve başkanvekilleriyle görüştü. İyi Parti dışındaki tüm siyasi partiler, kuruluma olumlu yaklaşırken bazı başlıklarda prensipte uzlaşı sağlandı. İyi Parti ise endişelerini dile getirdi. Muhalefet, komisyonun anayasa ve anayasa değişikliğiyle ilişkilendirilmemesini talep etti. Kurtulmuş, tüm siyasi partilerden öneri alarak komisyonun Meclis kapanmadan önce kurulmasını hedefliyor.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş, TBMM’deki siyasi partilerin grup başkanları ve başkanvekilleriyle bir araya geldi. Toplantıda, Meclis çalışmalarının verimli yürütülmesi ve Kürt sorununun çözümü kapsamında planlanan komisyonun temel gündemleri konuşuldu.

Meclis Çalışmaları ve Komisyon Gündemdeydi

Kurtulmuş, Meclis çalışmalarının daha verimli olabilmesi için hazırladığı taslağı grup temsilcilerine iletmişti. Toplantıda, grup başkanvekilleri taslak hakkında öneri ve itirazlarını sundu.

Kurtulmuş, Komisyon Kuruluşunu Acele Ettirmek İstiyor

Toplantının ikinci gündeminde, Kürt sorununun çözümüne yönelik planlanan komisyon yer aldı. Kurtulmuş, başlatılan sürecin önemine vurgu yaparak Meclis’in bu konuda inisiyatif alması gerektiğini belirtti. Komisyonun Meclis kapanmadan kurulması için çaba sarf edeceğini açıkladı.

Bazı Siyasi Partilerden Olumlu Yaklaşım, İyi Parti Endişeli

İyi Parti hariç diğer siyasi partiler, komisyonun kurulmasına olumlu yaklaştı. İyi Parti, sürecin şeffaf olmadığını belirterek endişelerini dile getirdi. Komisyonun ihtiyacının ve mevcut yasal boşlukların sebeplerini sorguladı.

Kuruluş Yöntemine İlişkin Farklı Görüşler

Diğer siyasi partiler, komisyonun yapısı ve çalışma yöntemleri konusunda farklı öneriler sunarken, muhalefet yasa ile kurulmasını önerirken AKP ise Meclis Başkanı’nın inisiyatifiyle bir komisyon önerdi. Tüm siyasi partilerin prensipte uzlaşmaya vardığı noktalar arasında Meclis’te tüm partilerin temsil edilmesi, nitelikli çoğunlukla karar alınması gibi konular bulunuyor.

Muhalefet Anayasa Endişesi Taşıyor

Muhalefet temsilcileri, kurulacak komisyonun anayasa değişikliğiyle bağlantısız olduğunun ilan edilmesini önerdi. Pazartesi gününe kadar yazılı önerilerin iletilmesi bekleniyor. Öneriler Meclis Başkanı tarafından değerlendirilip ortaklaştırıldıktan sonra siyasi parti temsilcileri tekrar bir araya gelecek.

Related Posts

AKP’li eski başkanın mangal keyfi kötü bitti: Orman yanınca tutuklandı

Silivri’de 3 gün önce ormanlık alanda çıkan yangının sebebinin, eski AKP Silivri İlçe Başkanı Vural Sönmez’in yaptığı mangaldan kaynaklandığı ortaya çıktı.

14 yıl sonra ilk ziyaret!

İngiltere Dışişleri Bakanı Lammy 14 yıl sonra Suriye’ye ilk resmi ziyareti gerçekleştirdi.

Bursa’da ağaçtan düşen bahçıvan can verdi

Bursa’da ağaç budarken 4 metre yükseklikten düşen bahçıvan hayatını kaybetti.

Cumhuriyet tarihinde ilk: Toplamda 17 CHP’li belediyeye operasyon düzenlendi; 12 belediye başkanı tutuklu!

Manavgat Belediye Başkanı, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı, Adıyaman Belediye Başkanı ve Büyükçekmece Belediye Başkanvekili de gözaltında

“FETÖ’nün siyasi ayağı” paylaşımına 5 yıl sonra soruşturma

CHP’li Hasan Şencan’ın 2020’de yaptığı sosyal medya paylaşımı, 5 yıl sonra AKP’li Mustafa Şentop’un şikâyetiyle soruşturma konusu oldu. Şencan verdiği ifadede, “Hakaret yok, eleştiri yaptım” diyerek kendini savundu.

Musk, ABD’de yeni bir siyasi parti kurulması için X’te tekrar anket açtı

Amerikan Tesla ve SpaceX şirketlerinin sahibi iş insanı Elon Musk, ABD Başkanı Donald Trump ile yollarını ayırdıktan sonra ülkede yeni bir parti kurulması fikrini yeniden gündeme getirdi