İlk kez laboratuvarda üretildi… Ağrı tedavisinde devrim niteliğinde adım

Yapay Sinir Devreleri Ağrı Tedavisinde Yeni Bir Dönem Başlatıyor!

Psikiyatri ve davranış bilimleri alanında öğretim üyesi Sergiu Pasca liderliğindeki araştırma ekibi, ağrı iletim yolunu taklit eden “duyusal assembloid” adlı minyatür bir sistem geliştirdi. Bu yapay sistem sayesinde vücudun deriden beyne kadar olan karmaşık ağrı iletim süreci daha yakından incelenebiliyor.

Elektriksel sinyallerin sinir yolu boyunca nasıl ilerlediğini gözlemleyen araştırmacılar, acı hissinin nasıl iletildiği hakkında önemli bilgilere ulaştı. Bu sayede sinir devrelerinin invazif olmayan bir şekilde modellemesi yapılarak hayvanlar üzerinde acı verici deneyler yapılmadan da sinir devrelerinin çalışma prensipleri daha iyi anlaşılabiliyor.

Yapay sinir devreleri acı hissetmese de, insan beyninde acı sinyallerini başarılı bir şekilde iletebiliyor. Bu sayede kişiselleştirilmiş ağrı tedavileri ve yeni nesil ağrı kesicilerin geliştirilmesi için yeni kapılar aralanıyor.

Aynı zamanda bu model, sinir yaralanmaları üzerinde yapılan çalışmalara olanak sağlarken, kronik ağrı çeken insanların durumunun anlaşılmasına da katkı sağlayabilir.

Çalışmada bulunmayan Dr. Vivianne Tawfik, “Ağrı önemli bir sağlık sorunudur. Tedavi edilmediğinde hastalarla başa çıkmak oldukça zordur,” diyerek bu tür inovatif çalışmaların ağrı tedavisinde önemli bir boşluğu doldurabileceğine dikkat çekti.

Related Posts

Güneşten faydalanmanın altın kuralları

Kontrollü ve bilinçli şekilde güneşten faydalanmanın cilt sağlığını korumada etkili olduğunu belirten Deri ve Zührevi Hastalıkları (Dermatoloji) Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nazmi Geyik, “Doğru zamanlama, kısa süreli maruziyet ve cilt tipine uygun yaklaşım ile güneşten fayda sağlamak mümkündür” dedi.

Havuzdan göze tehlike! Yaz aylarında en sık görülen göz enfeksiyonuna dikkat

Hijyenik olmayan havuzların göz enfeksiyonlarına neden olabileceğini belirten Göz Sağlığı ve Hastalıkları Op. Dr. Sibel Zorlu Öztürk, “Havuz suyunun temizliği hakkında görsel ve çevresel bulgular fikir verebilir. Suyun berrak olmaması, havuz kenarları ve merdivenlerin kaygan, yosunlu, sararmış olması, yoğun klor kokusu kirli suyla etkileşime giren artık maddelerden kaynaklanır. Bunlar hijyenin yetersiz olduğunu gösterir. Havuzlarda kullanılan klorlu suyun göz yüzeyinde tahriş, alerjik reaksiyonlar, kornea hasarı riski, enfeksiyonlara zemin hazırlama gibi göze zararları olabilir” dedi.

Astım ve KOAH ile karıştırılabiliyor! Rahat nefes almayı engelliyor

Hava yolu darlığı, üst solunum yollarında çeşitli nedenlerden dolayı daralmalar görülmesi ve hava geçişinin sınırlanması ile ilgili bir durumdur, yaşam kalitesini de önemli ölçüde düşürüyor. Kulak Burun Boğaz Bölümü’nden Doç. Dr. Mehmet Burak Aşık, hava yolu darlıkları hakkında bilgi verdi.

Diş eksikliği kalp krizi riskini nasıl artırıyor?

Uzman Diş Hekimi Ağız Diş Çene Cerrahı Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, “Kalp krizi geçirme riskinizi sadece kalp değil, ağzınızda eksik olan dişleriniz de belirliyor” dedi.

Günlük rutinleriniz kalp krizini durdurmak için yeterli mi?

Günlük rutinleriniz kalp krizini durdurmak için yeterli mi?

Aronya’nın kan şekerini dengelediği belirlendi

Aronya’nın kan şekerini dengelediği ve diyabet hastalarına iyi geldiği belirlendi.