Faturalarda yeni dönem başlıyor

Elektrik Faturaları Yeni Dönemde Değişiyor!

Elektrik faturaları 1 Şubat’tan itibaren farklı bir düzene geçiyor. Yüksek tüketim yapanlar artık daha fazla ödeyecek. Ayda 417 kilovatsaat ve üzeri elektrik tüketimi olan aboneler, gerçek maliyet üzerinden faturalandırılacak. Bu da şu demek oluyor ki, daha fazla elektrik tüketenler önümüzdeki şubat ayından itibaren daha yüksek fatura ödeyecekler.

Yeni Düzenleme Nasıl Olacak?

Yüksek miktarlarda elektrik tüketenleri yakından ilgilendirecek bu düzenlemede yıllık 5 bin kilovatsaat kullanım sınırı belirleniyor. Aylık bazda ise bu 417 kilovatsaate denk geliyor. Abonelerin yıllık toplam tüketiminin ortalaması hesaplanarak bu sınırın altındakilere standart fatura kesilmeye devam edecek.

Faturalar Nasıl Hesaplanacak?

Konut aboneleri için fatura tutarı bin 50 lirayı aştığında daha yüksek bir dilime geçecekler. Ticari işletmeler için ise bu rakam 5 bin liraya denk gelecek. Türkiye genelinde ortalama bir hane için elektrik faturası 414 lira civarında seyrediyor. Belirlenen sınırın üzerindeki tüketimlerin faturası artık iki katı ödenecek. Örneğin, daha önce bin 50 lira ödeyen bir abone artık 2 bin lirayı cebinden çıkaracak. Ancak belirlenen sınırın altındaki kullanımlar için herhangi bir değişiklik olmayacak. Yani, 500 lira ödeyen aboneler yine aynı miktarı ödemeye devam edecekler.

Kimi Etkileyecek?

Türkiye’de yaklaşık 40 milyon konut abonesi bulunmaktadır. Yeni düzenleme ise bu abonelerin sadece yüzde 3’ünü, yani yaklaşık 1,2 milyon kişiyi etkileyecek. Böylelikle 50 milyar liralık Hazine desteği de kaldırılmış olacak.

İki Kesim Muaf Tutulacak

Yeni düzenleme sadece konut içi kullanımı değil, apartman ve site ortak alanları için de geçerli olacak. Ancak, cami ve cemevleri bu uygulamadan muaf tutulacaklar.

Related Posts

Bitcoin’de tüm zamanların rekoru: 118 bin doları aştı

Bitcoin’de tüm zamanların rekoru: 118 bin doları aştı

Borsa günü yükselişle tamamladı (9 Temmuz 2025)

BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 169,06 puan artarken, toplam işlem hacmi 104,9 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 2,56, holding endeksi yüzde 1,56 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 2,5 ile sigorta, tek …

Bakan Şimşek’ten Londra’da anlamlı açıklama: Türk Lirası’nda kararlı hareket

Londra’da temaslarda bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türk Lirası’ndaki oynaklığın önemli ölçüde azaldığını açıkladı. Kararlı bir şekilde değer kaybeden Türk Lirası verileri bakanı doğrularken Londra’da bakan tarafından sarf edilen sözler mevcut kadro ile Türk ekonomisinin geleceğine yönelik endişeleri daha da arttı.

OECD: Yaşlı nüfus ileride daha fazla çalışmak durumunda kalacak

Raporda, 2060 yılı itibariyle 65 yaş üstü nüfusun toplam nüfusun yarısından fazlasını oluşturacağı kaydedildi

Dünyada otomobil almanın en pahalı olduğu ülkeler: Türkiye kaçıncı sırada?

Otomobil sahibi olmak dünya genelinde giderek zorlaşıyor. Küresel ölçekte hazırlanan yeni bir rapor, sıfır araç fiyatlarının birçok ülkede belirgin şekilde arttığını ortaya koydu. Vergilendirme politikaları, döviz kuru etkileri ve ekonomik dinamikler …

Mazot koptu gidiyor: Litresi 55 TL’yi aştı

Akaryakıt fiyatları yeniden alev aldı. Döviz kuru, ham petrol fiyatları ve ÖTV artışları derken; 9 Temmuz itibarıyla motorine gelen 1,20 TL’lik yeni zamla birlikte, litre fiyatı birçok şehirde 55 TL’nin üzerine çıktı.