En Sevdiğiniz Film Türünün Beyniniz Hakkında Verdiği İpuçlarını Açıklıyoruz!

Beyninizin Seçtiği Film Türü Kişisel Zevklerinizi ve Duygusal Tepkilerinizi Yansıtıyor

Favoriniz, belgeseller mi yoksa aksiyon filmleri mi? Vereceğiniz cevaptaki film tercihleriniz sadece kişisel zevklerinizi değil, beyninizin çalışma şeklini de gösteriyor.

Araştırmacılar, film türü tercihleri ile beynin duygusal tepkileri arasındaki bağlantıyı ortaya çıkardı ve sonuçlar oldukça şaşırtıcı. Hazırsanız, beyninizin perde arkasına doğru süzülelim.

Film türleri sadece eğlence tarzımızın değil, aynı zamanda beyin yapımızın işleyişine dair ipuçları da sunuyor.

Aksiyon, komedi, suç, gerilim ya da belgesel tercihleri, beynimizin duygusal uyaranlara nasıl tepki verdiğini gösteriyor. Martin Luther Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, yaklaşık 260 kişinin film tercihiyle beyin faaliyetleri arasında çarpıcı bağlantılar buldu.

Sonuçlar, bireylerin izlemeyi sevdikleri türlere göre duygusal tepkilerinin ne kadar değişken olduğunu ortaya koyuyordu.

Filmlerin beynimizi nasıl harekete geçirdiğini görebiliyoruz.

Araştırmada, katılımcıların film türü tercihleriyle beynin iki önemli bölgesi arasındaki ilişki incelendi:

  • Amigdala: Tehlike durumlarında “savaş ya da kaç” tepkisini tetikleyen bölge.
  • Nucleus Accumbens: Beynin ödül mekanizmasını yöneten merkez.

Araştırma, aksiyon filmi sevenlerin bu bölgelerde çok şiddetli yanıtlar verdiğini gözler önüne seriyordu. Yani patlayan arabalar, kaçış sahneleri veya kovalamacalar beyninizi tam gaz çalıştırıyor.

Şaşırtıcı bir şekilde, aksiyon filmlerinin yoğun uyaranlar içermesi nedeniyle düşük bir duyarlılık beklenirken bu tür filmleri izleyenler duygusal uyarıcılara daha açık çıktı.

Mizahın beyninizdeki ödül merkezini tetiklediği biliniyor. Eğlence severler, duygusal uyaranlara hassasiyetleriyle aksiyon severlerle aynı kulvarda koşuyorlar çünkü aksiyonla benzer bir durum, komedi severlerde de kendini gösterdi.

Gelelim suç ve belgesel severlere.

Suç, gerilim ya da belgesel sevenlerin ise aynı bölgelerdeki tepkileri daha düşük seviyelerdeydi. Bu, bu tür filmleri sevenlerin duygusal uyaranlara karşı daha sakin tepkiler verdiğine işaret ediyor.

Araştırma ekibinden Psikolog Esther Zwiky, bu sonuçların insanların film tercihlerini, beyinlerinin en çok uyarıldığı türlere göre yaptığını gösterdiğini söylüyor. Özetle, sevdiğiniz film türü, beyninizin çalışma biçimini yansıtıyor.

Siz hangi türün üyesisiniz? Yorumlara yazın!

Kaynaklar: Frontiers, Popular Science

İlginizi çekebilir:

Related Posts

Bilim insanlarının izlediği bu dört asteroitin Dünya’ya çarpma olasılığı var mı?

Asteroitleri muhtemelen sadece bilimkurgu filmi izlerken veya haberlerde Dünya’ya çarpabileceği söylendiğinde düşünüyoruz. Ancak bazı kurum ve gözlemevlerinin onları sürekli izlemesinin bir nedeni var.

Polonyalı, Macar ve Hint astronotlar uzay yolculuklarına başladı

Polonya, Macaristan ve Hindistan vatandaşı üç astronot, ABD’nin en deneyimli astronotlarından Peggy Whitson ile Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) doğru yola çıktı.

Ticaret Bakanlığı duyurdu: Yetki belgesiz araç satanlara 72 milyon TL ceza

Ticaret Bakanlığı, bu yıl yetki belgesiz ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretinde bulunduğu tespit edilen 101 gerçek ve tüzel kişi hakkında yaklaşık 72 milyon lira idari para cezası uyguladı.

Nintendo Switch’e iOS yüklendi! Sonuç hüsran

Bir kişi iOS işletim sistemini Nintendo Switch’te çalıştırmayı denedi.

Beyin hayal ile gerçek arasındaki farkı böyle anlıyormuş

İnsan beyni, hayal ile gerçeği ayırt etme konusunda şaşırtıcı derecede basit bir mekanizmaya sahip olabilir. Neuron dergisinde 5 Haziran’da yayımlanan bir çalışmaya göre, beynin belirli bir bölgesindeki aktivite düzeyleri, bir şeyin gerçek olup olmadığını düşünmemizi sağlıyor — bunu gerçekten görüp görmediğimizden bağımsız olarak.

Sessiz Devrim Paralimpik Yolculuk Konferansı Adana’da gerçekleşti

Adana’da “Sessiz Devrim Paralimpik Yolculuk Konferansı” vali Yavuz Selim Köşger’in katılımıyla gerçekleşti. Engellerin bedenlerde değil, zihinlerde ve gönüllerde olduğunu ifade eden Köşger, “Zihninizdeki, gönlünüzdeki engeli kaldırdığınız zaman dünyada erişemeyeceğiniz başarı yok.” dedi.