Dondurucu soğukta beş dakika kalın, daha iyi uyuyun

Bilim İnsanları, Soğuğun Uykuyu İyileştirebileceğini İspatladı

Kanada ve Fransa’daki araştırmacılar, insanların uykusunu iyileştirebileceğine dair kanıtlar buldu: günde beş dakika aşırı soğuk altında durmak.

Montreal Üniversitesi ve Poitiers Üniversitesi araştırmacıları, günlük tüm vücut “kriyostimülasyonunun” potansiyel faydalarını incelemek için bir çalışma yaptılar. Kriyostimülasyon, insan vücudunun aşırı soğukla tedavi edilmesi anlamına geliyor.

Araştırmacılar, sağlıklı gönüllülere soğuk terapi uyguladıklarında uyku süresinde ve kalitesinde önemli bir artış olduğunu keşfettiler. Bu durum, uyku sorunu yaşayanlar için etkili bir tedavi olabilir.

Çalışmaya katılan 20 gönüllü, her gün saat 18:00’de beş dakika boyunca -90 dereceye kadar soğutulmuş bir odada kaldılar. Diğer günlük aktivitelerini sürdürdüler, ancak alkol, kafein gibi uyku kalitesini etkileyebilecek şeyler tüketmediler.

Akıllı cihazlarla kalp atış hızlarını, beyin aktivitelerini ve uyku düzenlerini takip eden gönüllüler, kriyostimülasyonun derin uyku süresini artırdığını belirlediler. Derin uykunun artması, genellikle gecede yaklaşık iki saat süren bir süreçtir.

Çalışmanın sonuçlarına göre kriyostimülasyon, özellikle derin uykuyu iyileştirmede etkili olabilir. Ancak, yöntemi evde denemeden önce bazı detayları göz önünde bulundurmanız önemlidir.

Olivier Dupuy, Montreal Üniversitesi’nden bir araştırmacı, kriyostimülasyonun uyku sorunu yaşayanlar için faydalı olabileceğine inandıklarını söyledi. Dupuy’un ekibi, yöntemin diğer sağlık yararlarını araştırmaya devam ediyor ve gelecekte daha fazla yayın yapmayı planlıyor.

Her ne kadar soğuk terapinin uykuyu nasıl etkilediğini daha iyi anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulsa da, kriyostimülasyonun gelecekte tıbbi, spor ve fizyoterapi alanlarında kullanılabileceği umut verici bir potansiyele sahip olduğu düşünülüyor.

Sonuç olarak, soğuk hava altında uyumak için -90 derecede beş dakika kalmanın sağlık açısından bazı riskler taşıdığının unutulmaması gerektiği önemlidir. Herhangi bir tedavi veya yöntemi uygulamadan önce uzman bir görüş almak her zaman daha güvenli olacaktır.

Related Posts

Beyin hayal ile gerçek arasındaki farkı böyle anlıyormuş

İnsan beyni, hayal ile gerçeği ayırt etme konusunda şaşırtıcı derecede basit bir mekanizmaya sahip olabilir. Neuron dergisinde 5 Haziran’da yayımlanan bir çalışmaya göre, beynin belirli bir bölgesindeki aktivite düzeyleri, bir şeyin gerçek olup olmadığını düşünmemizi sağlıyor — bunu gerçekten görüp görmediğimizden bağımsız olarak.

Sessiz Devrim Paralimpik Yolculuk Konferansı Adana’da gerçekleşti

Adana’da “Sessiz Devrim Paralimpik Yolculuk Konferansı” vali Yavuz Selim Köşger’in katılımıyla gerçekleşti. Engellerin bedenlerde değil, zihinlerde ve gönüllerde olduğunu ifade eden Köşger, “Zihninizdeki, gönlünüzdeki engeli kaldırdığınız zaman dünyada erişemeyeceğiniz başarı yok.” dedi.

Türkiye’de Çocukların %46’sı Çevrimiçi Etkinliklerini Ailelerinden Gizliyor

Orta Doğu, Türkiye ve Afrika (META) bölgesindeki katılımcılar arasında yapılan yeni bir Kaspersky anketinin* bulgularına göre, 11-17 yaş arası çocukların neredeyse yarısı (%48) çevrim içi etkinliklerini ebeveynlerinden ve diğer yetişkinlerden gizliyor.

Bursa’da Motosiklet Kazası Güvenlik Kamerasında

Motosiklet sürücüsünün karıştığı kaza kamerada BURSA – Bursa’nın İnegöl ilçesinde meydana gelen kazada otomobil ile çarpışan motosikletin sürücüsü yaralandı. Kaza anı bir işyerinin güvenlik kamerasına saniye saniye yansıdı. Motosikletteki bir yolcu …

Bungalovda gizli kamera skandalı: Tüm elektronik eşyalar polis incelemesinde

Bungalovda gizli kamera skandalı: Tüm elektronik eşyalar polis incelemesinde SAVİBU Derneği Başkanı: “İşletmeyle ilgili bir durum varsa da kesinlikle o zihniyetteki insanlar burada faaliyet yürütemeyecek” “Sapanca zaten yapı olarak muhafazakar bir …

İstanbul Büyükşehir’den kamu hizmetlerine dijital dönüşüm

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Teknoloji Grubu iştiraki İSTTELKOM AŞ, kamu kurumlarının dijital dönüşüm süreçlerini hızlandırmak ve modern bilişim altyapısına hibrit bulut çözümleri sunmak için Istcloud projesini hayata geçirdi.