Demir yolu araçlarında yeni dönem: Tescil ve Tip onay kriterleri belirlendi

Demiryolu Araçları Tescil ve Sicil Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Yürürlüğe Girdi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca hazırlanan ve Resmi Gazete’de yayımlanan “Demiryolu Araçları Tescil ve Sicil Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” yürürlüğe girdi. Bu yönetmelikle uluslararası trafik dışındaki demiryolu araçlarının tescil kriterleri belirlendi.

Tescil edilecek lokomotiflerin ulusal taşımacılık faaliyetlerinde kullanılacağı belirtildi. Ayrıca, lokomotiflerin uygunluk değerlendirme süreçlerinde esas alınacak kriterler, UTP/TSI’lar ve diğer ulusal kurallar yerine Bakanlıkça çıkarılan tebliğle belirlenecek.

Bu yeni düzenlemeyle tescil belgesinin geçerlilik süresi, tip onay belgesinin geçerlilik süresiyle sınırlandırıldı.

Demiryolu Araçları Tip Onay Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Yürürlüğe Girdi

Bunun yanı sıra, “Demiryolu Araçları Tip Onay Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu yeni yönetmelikle, Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayi AŞ (TÜRASAŞ) tarafından üretilecek yerli elektrikli lokomotiflere düzenlenecek tip onay belgesi için uygulanacak kurallar belirlendi.

Tip onay belgesiyle tescillenecek lokomotiflerin ulusal taşımacılık faaliyetlerinde kullanılacağı ve belgenin geçerlilik süresinin 18 ay ile sınırlandırılacağı da belirtildi.

“Ulusal Taşımacılık Faaliyetlerinde Kullanılacak Elektrikli Lokomotiflerin Tip Onay ve Tescil Kriterlerine İlişkin Tebliğ” de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Bu tebliğ ile ulusal taşımacılık faaliyetlerinde kullanılacak elektrikli lokomotiflerin tip onayı ve tescili için esas alınacak teknik emniyet şartları ve demir yolu altyapısıyla uyumluluk değerlendirme kriterleri belirlendi. Araç üreticileri, uygunluk değerlendirme faaliyetlerinde kullanılacak test ve değerlendirme prosedürlerini, talimatlarını, kayıt formlarını ve diğer dokümanları belirlenen kriterlere uygun şekilde sunmaktan sorumlu olacak.

Related Posts

Bitcoin’de tüm zamanların rekoru: 118 bin doları aştı

Bitcoin’de tüm zamanların rekoru: 118 bin doları aştı

Borsa günü yükselişle tamamladı (9 Temmuz 2025)

BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 169,06 puan artarken, toplam işlem hacmi 104,9 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 2,56, holding endeksi yüzde 1,56 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 2,5 ile sigorta, tek …

Bakan Şimşek’ten Londra’da anlamlı açıklama: Türk Lirası’nda kararlı hareket

Londra’da temaslarda bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türk Lirası’ndaki oynaklığın önemli ölçüde azaldığını açıkladı. Kararlı bir şekilde değer kaybeden Türk Lirası verileri bakanı doğrularken Londra’da bakan tarafından sarf edilen sözler mevcut kadro ile Türk ekonomisinin geleceğine yönelik endişeleri daha da arttı.

OECD: Yaşlı nüfus ileride daha fazla çalışmak durumunda kalacak

Raporda, 2060 yılı itibariyle 65 yaş üstü nüfusun toplam nüfusun yarısından fazlasını oluşturacağı kaydedildi

Dünyada otomobil almanın en pahalı olduğu ülkeler: Türkiye kaçıncı sırada?

Otomobil sahibi olmak dünya genelinde giderek zorlaşıyor. Küresel ölçekte hazırlanan yeni bir rapor, sıfır araç fiyatlarının birçok ülkede belirgin şekilde arttığını ortaya koydu. Vergilendirme politikaları, döviz kuru etkileri ve ekonomik dinamikler …

Mazot koptu gidiyor: Litresi 55 TL’yi aştı

Akaryakıt fiyatları yeniden alev aldı. Döviz kuru, ham petrol fiyatları ve ÖTV artışları derken; 9 Temmuz itibarıyla motorine gelen 1,20 TL’lik yeni zamla birlikte, litre fiyatı birçok şehirde 55 TL’nin üzerine çıktı.