Çalışmalar gösterdi: Sumak ve menengiç yaprağı, hayvanlardan kaynaklı metan salınımını azaltıyor

Türk Bilim İnsanları, Sumak ve Menengiç Yaprağının Metan Salınımını Azalttı

Türk bilim insanları, menengiç ve sumak yaprağının küresel ısınmaya sebep olan küçük ve büyükbaş hayvanların beslenirken salgıladıkları “metan gazı” oranını yüzde 20 düşürdüğünü tespit etti.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Adem Kamalak, Doç. Dr. Çağrı Özgür Özkan, Doç. Dr. Hayrettin Karadöl, BM Çevre Programı’nın (UNEP) 2021’de yayımladığı “Küresel metan değerlendirmesinde küresel ısınmanın yüzde 25’inden sorumlu gösterilen metan gazı oranının düşürülmesi”ne yönelik TÜBİTAK destekli çalışma başlattı.

Kamalak ve ekibi, küresel ısınmayla mücadele kapsamında hayvansal faaliyetlerin sera gazı emisyonlarına neden olan önemini vurgulayarak, küçük ve büyükbaş hayvanların beslenme sırasında salgıladıkları “metan” oranını yüzde 20 civarında azalttı.

Akademisyenler, kendi geliştirdikleri akümülason çemberinde sumak ve menengiç yaprağı ile beslenen bir hayvanın diğerlerine oranla yüzde 20 daha az metan gazı salgıladığını belirledi.

KSÜ Rektörü Prof. Dr. Alptekin Yasım, metan gazının küresel ısınmanın en önemli sebeplerinden biri olduğunu vurgulayarak, bilim insanlarının bu gazın azaltılabilmesi için çalışmalar yürüttüğünü ifade etti.

Yem Sanayisinde Kullanılabilirlik

Kamalak, Türkiye’de bol miktarda bulunan sumak ve menengiç yaprağının kurutularak hayvan yemlerine yüzde 10 oranında katılarak küçükbaş hayvanlara verilmesini önerdi.

Projede yürütülen çalışmaların 2 yıl sonra sonuç verdiğini ifade eden Kamalak, bu süreçte örnek olabilecek ve 24 saat ölçüm yapabilen yerli bir ölçüm sistemi olan akümülasyon çemberi kurmayı başardıklarını belirtti.

Kamalak’ın verdiği bilgiye göre, oluşturulan sistem diğer ülkelerdeki sistemlere göre yaklaşık 40 kat daha büyük ve daha net sonuçlar verebilmektedir.

Related Posts

Bilim insanlarının izlediği bu dört asteroitin Dünya’ya çarpma olasılığı var mı?

Asteroitleri muhtemelen sadece bilimkurgu filmi izlerken veya haberlerde Dünya’ya çarpabileceği söylendiğinde düşünüyoruz. Ancak bazı kurum ve gözlemevlerinin onları sürekli izlemesinin bir nedeni var.

Polonyalı, Macar ve Hint astronotlar uzay yolculuklarına başladı

Polonya, Macaristan ve Hindistan vatandaşı üç astronot, ABD’nin en deneyimli astronotlarından Peggy Whitson ile Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) doğru yola çıktı.

Ticaret Bakanlığı duyurdu: Yetki belgesiz araç satanlara 72 milyon TL ceza

Ticaret Bakanlığı, bu yıl yetki belgesiz ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretinde bulunduğu tespit edilen 101 gerçek ve tüzel kişi hakkında yaklaşık 72 milyon lira idari para cezası uyguladı.

Nintendo Switch’e iOS yüklendi! Sonuç hüsran

Bir kişi iOS işletim sistemini Nintendo Switch’te çalıştırmayı denedi.

Beyin hayal ile gerçek arasındaki farkı böyle anlıyormuş

İnsan beyni, hayal ile gerçeği ayırt etme konusunda şaşırtıcı derecede basit bir mekanizmaya sahip olabilir. Neuron dergisinde 5 Haziran’da yayımlanan bir çalışmaya göre, beynin belirli bir bölgesindeki aktivite düzeyleri, bir şeyin gerçek olup olmadığını düşünmemizi sağlıyor — bunu gerçekten görüp görmediğimizden bağımsız olarak.

Sessiz Devrim Paralimpik Yolculuk Konferansı Adana’da gerçekleşti

Adana’da “Sessiz Devrim Paralimpik Yolculuk Konferansı” vali Yavuz Selim Köşger’in katılımıyla gerçekleşti. Engellerin bedenlerde değil, zihinlerde ve gönüllerde olduğunu ifade eden Köşger, “Zihninizdeki, gönlünüzdeki engeli kaldırdığınız zaman dünyada erişemeyeceğiniz başarı yok.” dedi.