Bakan Şimşek’ten Londra’da anlamlı açıklama: Türk Lirası’nda kararlı hareket

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Londra’da Yatırımcılarla Buluştu

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Londra’da yürüttüğü iki günlük temas programı kapsamında reel sektör ve finans sektörü yatırımcılarıyla bir araya geldi. Yoğun katılımın olduğu toplantılarda ekonomi programındaki gelişmeler ve Türkiye’nin yapısal dönüşüm vizyonu ele alındı.

Şimşek, yatırımcılara yaptığı sunumda kur korumalı mevduattan çıkış sürecinin büyük ölçüde tamamlandığını belirterek, “Mayıs ayı başından itibaren artış gösteren rezervlerle birlikte rezerv yeterliliği sağlanmış ve Türk Lirası’ndaki oynaklık önemli ölçüde azalmıştır” değerlendirmesinde bulundu.

Kararlı ve Sabit Hareket

Bakan Şimşek’in açıklamalarının ardından gözler döviz kurlarına çevrildi.

Dolar endeksinde yılbaşından bu yana yüzde 10’un üzerinde düşüş gözlendi. ABD Doları Euro karşısında ise yüzde 12’den fazla değer kaybetti.

Türk Lirası’ndaki erimeyse doları solladı. Kan kaybeden ABD Doları 2025 yılında Türk Lirası karşısında yüzde 13,30 değer kazandı.

Dolar/Euro Grafiği

DOLAR TL KARŞISINDA TIRMANIYOR

Dolar kurlarının seyrine bakıldığında şu tablo ortaya çıkıyor:

  • 1 Ocak: 35,27 TL
  • 1 Şubat: 35,91 TL
  • 1 Mart: 36,41 TL
  • 19 Mart: 41,4 TL’ye kadar yükseldi ve tarihi zirvesini gördü (İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınması)
  • 1 Nisan: 37,86 TL
  • 1 Mayıs: 38,43 TL
  • 1 Haziran: 39,10 TL
  • 1 Temmuz: 39,76 TL
  • 9 Temmuz: 40,04 TL

Veriler Şimşek’in “oynaklık azaldı” ifadesinin doğruluyor. Türk Lirası özellikle önceki yıllardaki oynak görünümün aksine son derece “istikrarlı” bir şekilde dolar karşısında değer kaybetmeye devam ediyor.

Ekonomi çevrelerinde, bakanın teknik anlamda doğru olan bu tespitinin, yatırımcılar açısından ne kadar teselli edici olduğu tartışılıyor. Zira “oynaklık azalması” ifadesi, liranın istikrarlı bir şekilde değer kaybetmesini de kapsadığı yorumları yapılıyor.

Son yıllarda ekonomide verilen yanlış kararların ardından dünyanın en yüksek faiz veren ikinci ülkesi konumuna getirilen Türkiye’de Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek’in aralıksız düşüşün belirli bir seviyede kalmasını olumlu karşılaması geleceğe yönelik endişeleri artırdı.

Related Posts

Bitcoin’de tüm zamanların rekoru: 118 bin doları aştı

Bitcoin’de tüm zamanların rekoru: 118 bin doları aştı

Borsa günü yükselişle tamamladı (9 Temmuz 2025)

BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 169,06 puan artarken, toplam işlem hacmi 104,9 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 2,56, holding endeksi yüzde 1,56 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 2,5 ile sigorta, tek …

OECD: Yaşlı nüfus ileride daha fazla çalışmak durumunda kalacak

Raporda, 2060 yılı itibariyle 65 yaş üstü nüfusun toplam nüfusun yarısından fazlasını oluşturacağı kaydedildi

Dünyada otomobil almanın en pahalı olduğu ülkeler: Türkiye kaçıncı sırada?

Otomobil sahibi olmak dünya genelinde giderek zorlaşıyor. Küresel ölçekte hazırlanan yeni bir rapor, sıfır araç fiyatlarının birçok ülkede belirgin şekilde arttığını ortaya koydu. Vergilendirme politikaları, döviz kuru etkileri ve ekonomik dinamikler …

Mazot koptu gidiyor: Litresi 55 TL’yi aştı

Akaryakıt fiyatları yeniden alev aldı. Döviz kuru, ham petrol fiyatları ve ÖTV artışları derken; 9 Temmuz itibarıyla motorine gelen 1,20 TL’lik yeni zamla birlikte, litre fiyatı birçok şehirde 55 TL’nin üzerine çıktı.

Mazot zammına tepki gösteren çiftçi: “Kendileri lüks içinde yaşıyor, vatandaş da işte böyle eziliyor”

Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde, mazota gelen 1 lira 15 kuruş zamma vatandaşlar tepki gösterdi. Çiftçilik yapan bir vatandaş, “Çiftçi bitti, köylü bitti, esnaf, herkes bitti. Mazot ucuz olmazsa hayat düzelmez ki. Her şey mazottan geliyor iğne ipliğe her şeye zam. Kendileri lüks içinde yaşıyor, vatandaş da işte böyle eziliyor” diye konuştu.