Zenginlere yeni vergi gündemde: Yeni tasarı Senato’da tartışılıyor

Fransa’nın Zenginlere Yönelik Yeni Vergi Tasarısı Tartışma Yarattı

Fransa’da zenginlerin vergilendirilmesi konusundaki tartışmalar, ekonomist Gabriel Zucman’ın öncülüğünde yeni bir vergi tasarısı ile tekrar gündeme geldi. Senato’da görüşülen bu tasarı, devlete yıllık 15 ila 25 milyar dolar arasında ek gelir sağlayabilir ve Başbakan François Bayrou’nun 2026 bütçesi için belirlediği hedefin yarısını karşılayabilir.

Kimler Hedefleniyor?

Zucman vergisi, en az 100 milyon dolarlık varlığa sahip hanehalklarını hedefliyor. Tahmini 1,800 haneyi etkileyecek olan bu vergi, likit varlıkların yanı sıra hisse senetleri, mülkler, lüks mallar ve yıllık geliri de kapsayacak şekilde en az yüzde 2’lik ek bir vergi uygulayacak.

Economist Gabriel Zucman’a göre, vergi, düşük gelirli bireylerin orantısız bir şekilde yüksek vergi ödediği mevcut sistemi düzeltmeyi amaçlıyor. Zucman’a göre, düşük gelirli bireyler gelirlerinin büyük bir kısmını vergilere harcarken, zengin bireyler daha az vergi ödüyorlar.

Yasal Süreç ve Gelecek

Yeşiller milletvekilleri tarafından meclise sunulan ve lehte oy kullanılarak kabul edilen vergi tasarısının Senato’dan geçme olasılığı düşük görünüyor. Senato, genellikle sağ kanat senatörlerden oluşuyor ve bu senatörlerin tasarıya karşı çıkması bekleniyor.

Fransa, zenginler için genel bir servet vergisi olan “Dayanışma Servet Vergisi” ISF’ye sahipti, ancak bu vergi 2017’de emlak servet vergisiyle değiştirildi. Solcu ittifakın 2024 seçim manifestosunda servet vergisinin geri getirilmesi önerilse de, tasarının karşı çıkılan bir yapıya sahip olabileceği belirtiliyor.

Ekonomistlerin Görüşleri ve Endişeleri

Zucman vergisini destekleyen ekonomistler olduğu gibi, verginin zenginlerin ülkeyi terk etmesine neden olabileceğini düşünenler de var. Fransa Merkez Bankası Başkanı François Villeroy de Galhau, vergi uygulamasının yaratabileceği olası etkilere dair endişelerini dile getiriyor.

Zucman ise sosyal medyada verginin şirketleri etkilemeyeceğini ve ülkenin yabancı yatırımcılar için çekiciliğini değiştirmeyeceğini savunuyor. Ancak, tasarının zor bir yasal süreçten geçeceği ve uygulamada zorluklarla karşılaşabileceği belirtiliyor.

Related Posts

Sadece 3 ülke üretiyor! Altın değil, artık en değerli metal bu

Altın, yıllarca “en kıymetli metal” unvanını elinde tuttu. Ancak piyasalar sessizce yeni bir lideri taçlandırdı: İridyum. Sadece 3 ülkenin üretebildiği bu süper nadir metal, altını ve hatta rodyumu geride bırakarak yatırımcıların yeni gözdesi oldu.

LeMan dergisi soruşturmasında tutuklama talebi

LeMan dergisi soruşturmasında 4 kişi hakkında tutuklama talep edildi.

Sıra beklediği için sinirlendi; Kasiyer kadının burnunu kırdı!

Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesinde bir markette kasiyer Kübra K., tartıştığı müşteri Vedat K.’nin yumruklu saldırısına uğradı. Burnunda çatlak oluşan kasiyer hastaneye kaldırıldı, şüpheli ise gözaltına alındı.

Kaybettiği her parmak için 179 milyon TL alacak

ABD’de bir bisikletli kuryeye, metro istasyonunda yaşadığı korkunç kazanın ardından kaybettiği her bir parmağı için 4.5 milyon dolar (yaklaşık 179 milyon TL) tazminat ödenmesine karar verildi.

Trump’tan Hamas’a ateşkes uyarısı: ‘Durum giderek kötüleşir’… İsrail anlaşmayı kabul etti

ABD Başkanı Donald Trump, İsrail’in Gazze Şeridi’nde 60 günlük ateşkesi kabul ettiğini bildirdi. Hamas’ın henüz teklife yanıt vermediğini kaydeden Trump, teklifin kabul edilmesi gerektiği yoksa Gazze’deki durumun giderek kötüleşeceği konusunda uyarı yaptı.

Trump, yasadışı göçmenlerin tutulacağı Alcatraz’ın açılışını yaptı: Bu tesisten çıkış, sadece sınır dışı

Yasadışı göçmenlerin tutulacağı Alcatraz Göçmen Gözaltı Merkezi’nin açılışını yapan ABD Başkanı Donald Trump, “Etrafı bataklıkla çevrili bu merkezden yalnızca sınır dışı edilerek çıkabilirsiniz” dedi.