Tekne ve yat sektöründen ‘yerli’ atak

Yat ve Tekne Endüstrisi Derneği (YATED) tarafından organize edilen ve denizcilik dünyasının en önemli etkinliklerinden biri olan Bosphorus Boat Show, 15-22 Şubat tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenecek. 200’den fazla firmanın ve 500’den fazla markanın katılacağı fuarda, 300’den fazla tekne sergilenecek.

Fuar öncesi YATED Yönetim Kurulu Başkanı Murat Bekiroğlu ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya YATED Yönetim Kurulu Başkan Vekili Cem Hüroğlu, YATED Genel Sekreteri Orhun Şentürk, YATED Yönetim Kurulu Üyeleri, ED Fuarcılık Kurucu Ortağı Dilek Soydan ve ED Fuarcılık Kurucu Ortağı Emel Yılmaz’ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Fuarın sadece bir ticaret platformu olmadığını, aynı zamanda denizcilik kültürünü yaymak ve gençleri sektöre kazandırmak için önemli bir fırsat sunduğunu belirten Murat Bekiroğlu, fuarda denizciliğe ve çevre bilincine dair pek çok seminer ve etkinlik düzenleneceğini söyledi. Bu yılki fuarda yerli üreticilere daha fazla destek verilmesi amacıyla fuar katılımcılarının, fuar alanındaki elleçleme ücretlerinin yarısının YATED tarafından üstlenildiğini belirten Bekiroğlu, ayrıca İstanbul Fuar Merkezi ile beş yıllık bir sözleşme imzalandığını, bu sayede yerli üreticilerin gelecek yıllarda daha avantajlı fiyatlarla fuara katılabilmelerinin sağlanacağını vurguladı.

MARKALAŞMA İÇİN FUARLAR BÜYÜK FIRSAT

Bosphorus Boat Show’un, sadece yerli pazarda değil, uluslararası alıcılar ve yatırımcılar için de kritik bir platform olacağını dile getiren Bekiroğlu, Avrupa, Orta Doğu ve Katar başta olmak üzere birçok ülkeden ziyaretçilerin geleceğini belirterek, “Türkiye’nin denizcilikte bir marka olması için bu fuarlar büyük bir fırsat. İhracata daha fazla odaklanarak, sektörün büyük bir oyuncu olmasını sağlayabiliriz.” dedi. Bekiroğlu, fuarın 2030 yılına kadar şimdiden planlandığını ve ilerleyen yıllarda daha avantajlı fiyatlarla katılımcıların destekleneceğini kaydetti. Bekiroğlu, “Her yıl gelişerek, daha fazla yerli üreticiye alan açarak Bosphorus Boat Show’u dünyanın en prestijli denizcilik fuarlarından biri haline getirmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.

YERLİ ÜRETİCİLERİ DÜNYAYA AÇMAK İSTİYORUZ

Amaçlarının, her geçen yıl artan yerli katılımcı oranıyla, ithalata değil yerli üretime dayalı bir fuar haline gelmek olduğunu kaydeden Murat Bekiroğlu, “Tekne üretiminde Türkiye, dünyada önemli bir noktaya geldi. 3-8 metre, 10-15 metre arası teknelerde pandemi sonrası yeni yerli üreticiler ortaya çıktı. Bunları desteklemek ve dünyaya açmak istiyoruz” dedi. 2024 yılında üreticilerin yüksek faiz oranları ve düşük talep nedeniyle hedeflenen satış rakamlarına ulaşamadığını dile getiren Bekiroğlu, “Ancak, 2025 yılında piyasada bir toparlanma bekliyoruz. Döviz kurlarındaki hareketliliğin de yerli üreticiyi rahatlatarak dış pazarlara daha fazla açılmasına katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Ayrıca düzenlediğimiz fuarın, iç pazarda stokta bulunan teknelerin satılması ve istihdamı artırması açısından kritik bir rol oynayacağını düşünüyoruz. Yat ve tekne endüstrisi istihdam yaratmada önemli bir potansiyele sahip. Bu potansiyeli de ortaya çıkarmayı hedefliyoruz.” diye konuştu.

RAKİP ÜLKELERLE FİYAT FARKI KAPANDI

Sektördeki mevcut durumu değerlendiren Cem Hüroğlu da yükselen maliyetler ve rekabette yaşananlara dikkat çekti. Gemi, römorkör ve askeri gemi üretimi yapan firmaların, artan maliyetler ve kur dalgalanmaları nedeniyle yurtdışındaki rekabet avantajlarını kaybetme riskiyle karşı karşıya
kaldığını belirten Cem Hüroğlu, “Sektörde son yıllarda enflasyon ve işçilik giderleri nedeniyle maliyetler yükseldi. Bu sebeple Avrupa ile olan fiyat farkımız da kapandı. Bu sektörün önüne bir engel olarak çıkmaya başladı. Eskiden İtalya’ya göre çok daha uygun fiyatlarla üretim yaparken, bugün aynı seviyeye geldik. Hatta bazı alanlarda İspanya ve Hollanda’dan daha yüksek fiyat teklifleri veriyoruz. Bu durum, sektördeki sözleşme sayısının azalmasına neden oldu” dedi.

MAAŞLAR AVRUPA’YI GEÇTİ

KDV muafiyetinin kaldırılmasının da özellikle ticari tekneler üzerinde olumsuz etki yarattığına dikkat çeken Cem Hüroğlu, “Önce 24 metre altı yatlar için başlatılan uygulama, ticari tekneleri de kapsayacak şekilde genişledi. Bu da pazardaki avantajlarımızı kısıtladı.” ifadelerini kullandı. Pandemi sonrası 2.5-3 yıl boyunca büyük bir hareketlilik yaşayan gemi inşa sektörünün, son üç aydır belirgin bir yavaşlama içinde olduğunu belirten Hüroğlu, Avrupa’daki genel yavaşlamaya paralel olarak, Türkiye’de düşüşün daha keskin hissedildiğini söyledi. Yat üretiminin bundan daha fazla etkilendiğini, ticari gemi tarafında ise nispeten hareketliliğin devam ettiğini kaydeden Hüroğlu, “Son bir yılda işçilik maliyetleri yüzde 100 artarken, kira, enerji ve hammadde fiyatlarındaki yükseliş de kârlılıkları olumsuz etkiledi. Şu anda Türkiye’deki maaşlar Avrupa ile aynı seviyeye, hatta bazı alanlarda daha yukarıya çıkmış durumda. Hatta geçen yıl yetişmiş insan gücümüz yurtdışına giderken, şimdi ise geri dönüşler olmaya başladı. Çünkü Euro bazında Türkiye’de daha fazla maaş almaya başladılar. Ancak sektörde dalgalanmalar sürekli yaşansa da 2025’in zor bir yıl olacağı öngörülüyor.” diye konuştu.

BOSPHORUS BOAT SHOW HAKKINDA

Karada düzenlenen dünyanın ikinci, Türkiye’nin en büyük fuarı Bosphorus Boat Show’a 65 binden fazla ziyaretçinin katılımı bekleniyor. İstanbul Fuar Merkezi’nde 15-22 Şubat tarihleri arasında ziyaret edilebilecek fuar, uluslararası arenada bir marka haline gelme hedefiyle düzenleniyor. YATED Fuarcılık A.Ş. organizasyonu, ED Fuarcılık’ın stratejik partnerliği ile yapılacak fuarın, Türkiye’nin küresel pazardaki güçlü konumu sayesinde yıllar geçtikçe daha da ilgi çekmesi bekleniyor. Denizcilik sektörünün 2025 yılındaki en büyük buluşması olacak Bosphorus Boat Show Kara Fuarı’nda; 200’den fazla firma, 500’den fazla marka ve 300’den fazla tekne yer alacak. Motoryatlardan katamaranlara, yelkenlilerden balıkçı teknelerine, deniz motorlarından şişme botlara ve aynı zamanda tüm tekne ekipmanlarına kadar 1500’den fazla ürün çeşidi bu fuarda sergilenecek. Tekneye dair her şeyi deniz severlerin bir arada bulabileceği ve aynı zamanda sezon öncesi ihtiyaçlarını karşılayıp, hayalindeki tekneyi alabileceği fuar 8 gün boyunca ziyaretçilerini ağırlayacak.

Related Posts

10 yıl önce sadece bir tanesi ile sepet doluyordu, şimdi 12 tane yetmiyor!

Yüksek enflasyon ve Türk lirasının (TL) sürekli değer kaybı, en büyük banknot olan 200 TL’nin bile alım gücünü ciddi şekilde zayıflattı. 2015 yılında yalnızca bir adet 200 TL banknotla dolan bir alışveriş sepeti, bugün aynı ürünleri almak için en az …

Eski abiyesi olan paraya para demiyor!Her ilden yoğun talep görüyor

13 yaşında arkadaşlarına ve kendisine gömlek dikerek mesleğe başladıktan sonra, kursa gitmeden modaya adım atan Bursalı kadın girişimci Filiz Çekil; bugün sanatçılara özel tasarımlar yapıyor. Çekil, pandemi döneminde insanların kıyafet diktirmeye …

Washington’dan Brüksel’e tarife resti: ABD, AB gıda ürünlerine yüzde 17 vergiyi masaya koydu

ABD ile Avrupa Birliği arasındaki ticaret müzakerelerinde gerilim tırmanıyor. Trump yönetimi, AB menşeli tarım ürünlerine yüzde 17’lik yeni bir gümrük vergisi getirme tehdidinde bulundu.

Trump’tan “tarihi” ekonomi hamlesi: Bütçe açığını 3,4 trilyon dolar artıracak yasa onaylandı

ABD Başkanı Donald Trump, dev vergi indirimleri ve harcama kesintileri içeren düzenlemeyi imzalayarak ikinci döneminin ekonomik temelini attı.

Spotify’dan soruşturma açıklaması: Fazla yorum yapamıyoruz, Türkiye’ye olan bağlılığımız açık

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’a yönelik müzik listeleri nedeniyle Rekabet Kurulu tarafından Spotify’a inceleme başlatıldı. Spotify konuya ilişkin ayrıntılı bilgiye sahip olmadığını belirterek, “Şu aşamada daha fazla yorum yapamıyoruz. Türkiye’ye olan bağlılığımız son derece açık. ” ifadelerini kullandı.

Bu mesajı açanın hayatı kararıyor! Genç, yaşlı, çocuk bile fark etmiyor

Bu zamana kadar yaşanılan dolandırıcılık olaylarında dolandırılan kişiler olarak yaşı ilerlemiş insanlar öne çıkıyor. Ama yeni istatistiklere göre bu durum tamamen değişti. Dolandırıcılar artık ilk olarak gençleri hedef alıyor. Gelişen teknoloji …