18 yaşını dolduranlar dikkat: Çalışmadan emeklilik… Kimler yararlanabilir

Çalışmadan Emeklilik için Kimler Yararlanabilir?

Sosyal güvenlik mevzuatına göre emeklilik için belirli şartlar bulunmaktadır. Emeklilik için gerekli olan prim ödemeleri, isteğe bağlı sigorta yoluyla da yapılabilmektedir.

18 Yaşını Dolduran Herkes Emeklilik İçin Adım Atabilir

18 yaşını dolduran her Türk vatandaşı, isteğe bağlı sigorta primi ödeyerek emeklilik sürecine başlayabilir. Bu durum gençler için de geçerlidir. Gençler, sosyal güvenceyi elde ederken aynı zamanda emeklilik hakkı kazanmaktadırlar.

İsteğe Bağlı Sigorta Kimler İçin Uygundur?

Türkiye’de ikamet eden ancak zorunlu sigortalı olmayı gerektirmeyen, az çalışan veya tam gün çalışmayan, emekli olmayan ve 18 yaşını dolduran kişiler isteğe bağlı sigortadan yararlanabilirler.

Başvuru Nasıl Yapılır?

İsteğe bağlı sigorta için başvuru yapmak isteyenler, ilgili belgelerle birlikte ikamet ettikleri sosyal güvenlik merkezlerine veya il müdürlüklerine başvuruda bulunmalıdır.

Ödenmesi Gereken Prim Miktarı

İsteğe bağlı sigorta primi, belirlenen prime esas kazancın yüzde 32’si olarak hesaplanmaktadır. 2025 yılı için aylık en az ödeme tutarı 8.321 TL’dir.

Ödeme Koşulları ve Sonlandırma

İsteğe bağlı sigortalılığı sonlandırmak isteyenler, belirli koşullara tabidir. Primlerini eksiksiz ödemeyenler için çeşitli seçenekler sunulmaktadır.

Evde Çalışanlar da Sigortalanabilir

Evde küçük işler yaparak para kazananlar da primlerini ödeyerek sigortalı olabilirler. Bu durum, sağlık hizmetlerinden ve emeklilik imkânlarından faydalanmalarını sağlar.

Yenilikler ve Gençlere İş İmkanı

Üniversite öğrencileri, ev kadınları ve engellilere yarı zamanlı iş imkânları sunulmaktadır. Sosyal hizmetler, kütüphane ve eğitim gibi alanlarda çalışma imkânı sağlanmaktadır.

Ücret ve Çalışma Koşulları

Gençlere aylık 15 bin lira ücret ödenerek, iş imkânları genişletilmektedir. Ev kadınlarına ve çocuk sahibi kadınlara da evden çalışma olanağı sunulmaktadır.

Related Posts

Borsa günü yükselişle tamamladı (9 Temmuz 2025)

BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 169,06 puan artarken, toplam işlem hacmi 104,9 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 2,56, holding endeksi yüzde 1,56 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 2,5 ile sigorta, tek …

Bakan Şimşek’ten Londra’da anlamlı açıklama: Türk Lirası’nda kararlı hareket

Londra’da temaslarda bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türk Lirası’ndaki oynaklığın önemli ölçüde azaldığını açıkladı. Kararlı bir şekilde değer kaybeden Türk Lirası verileri bakanı doğrularken Londra’da bakan tarafından sarf edilen sözler mevcut kadro ile Türk ekonomisinin geleceğine yönelik endişeleri daha da arttı.

OECD: Yaşlı nüfus ileride daha fazla çalışmak durumunda kalacak

Raporda, 2060 yılı itibariyle 65 yaş üstü nüfusun toplam nüfusun yarısından fazlasını oluşturacağı kaydedildi

Dünyada otomobil almanın en pahalı olduğu ülkeler: Türkiye kaçıncı sırada?

Otomobil sahibi olmak dünya genelinde giderek zorlaşıyor. Küresel ölçekte hazırlanan yeni bir rapor, sıfır araç fiyatlarının birçok ülkede belirgin şekilde arttığını ortaya koydu. Vergilendirme politikaları, döviz kuru etkileri ve ekonomik dinamikler …

Mazot koptu gidiyor: Litresi 55 TL’yi aştı

Akaryakıt fiyatları yeniden alev aldı. Döviz kuru, ham petrol fiyatları ve ÖTV artışları derken; 9 Temmuz itibarıyla motorine gelen 1,20 TL’lik yeni zamla birlikte, litre fiyatı birçok şehirde 55 TL’nin üzerine çıktı.

Mazot zammına tepki gösteren çiftçi: “Kendileri lüks içinde yaşıyor, vatandaş da işte böyle eziliyor”

Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde, mazota gelen 1 lira 15 kuruş zamma vatandaşlar tepki gösterdi. Çiftçilik yapan bir vatandaş, “Çiftçi bitti, köylü bitti, esnaf, herkes bitti. Mazot ucuz olmazsa hayat düzelmez ki. Her şey mazottan geliyor iğne ipliğe her şeye zam. Kendileri lüks içinde yaşıyor, vatandaş da işte böyle eziliyor” diye konuştu.